De-a lungul anilor…
Lucrarea AMEC în România a început în 1972, în urma lucrării de pionierat a misionarei din America, Trudy Kuhlman. În ciuda dificultăţilor şi a pericolelor desfăşurării unei lucrări printre copii în perioada strictă a regimului comunist, Dumnezeu a binecuvântat lucrarea şi a folosit-o pe Trudy pentru a încuraja, a instrui şi a ajuta bisericile locale.
În timpul acestor ani a fost tradusă literatură, şi au fost aduse în România multe materiale, pentru a fi folosite în lucrarea cu copiii. Tot în acest timp Dumnezeu a pregătit lucrurile care mai târziu aveau să stea la baza lucrării AMEC în România.
*
*
![1989_ev](http://ameccef.com/wp-content/uploads/2015/09/1989_ev.jpg)
După revoluţia din 1989, când a căzut dictatura lui Nicolae Ceauşescu, România a trecut la un stadiu nou de dezvoltare. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei schimbări a fost libertatea religioasă. De atunci Evanghelia se vesteşte în mod deschis, în libertate! Începând cu sfârşitul anului 1980 şi până în 1992 Dumnezeu a continuat să binecuvânteze lucrarea AMEC sub conducerea Robertei Stevenson (Irlanda). În această perioadă s-a înfiinţat şi Biroul Naţional AMEC din România şi şi‑au început activitatea primii lucrători naţionali.
*
În 1993, Tom Sommerville (Irlanda) a preluat conducerea lucrării din România. Dumnezeu l-a folosit până în 1999 pentru a înfiinţa multe dintre structurile din cadrul misiunii, fapt care a ajutat la dezvoltarea şi creşterea lucrării şi a contribuit la constituirea echipei de lucrători naţionali.
Anterior, Tom fusese director de bancă. El a implementat un sistem eficient de contabilitate, care este folosit şi astăzi. Tom a avut o mare dorinţă ca Evanghelia să fie vestită copiilor din fiecare judeţ din România. Lucrul acesta a fost realizat în parte prin Cursul Biblic prin Corespondenţă, şi prin milioanele de broşuri evanghelistice care au fost distribuite în aceşti ani. Lucrarea a fost binecuvântată prin Tom şi Margaret, şi, ca rezultat, şi astăzi culegem încă multe binecuvântări.
*
În data de 24 ianuarie, Asociația Misionară pentru Educarea Copiilor a fost înregistrată oficial. Acesta a fost un mare răspuns la rugăciune. A însemnat că AMEC putea să funcţioneze legal şi să înceapă să opereze într-un mod public. La acest stadiu, a fost posibil să angajăm lucrători în misiune, şi astfel să evanghelizăm mai mulţi copii.
În 1994 s-au făcut planuri pentru organizarea primului Institut de Instruire a Liderilor (care s-a desfăşurat în februarie – mai 1995), şi la care au fost participat mulţi dintre cei care au devenit lucrători noi şi au început să slujească în misiune. La acel Institut au fost instruiţi lucrători care Îi slujesc Domnului şi astăzi în evanghelizarea copiilor din România.
*
*
Linda Corry din Irlanda de Nord preia conducerea AMEC până în anul 2008. Sub conducerea ei, activitatea crește foarte mult ajungând în anul 2008 la 44 de lucrători în 13 județe din România.
Linda lucrase îndeaproape cu Tom şi Margaret, aşa că s-a părut a fi un pas natural ca ea să continue lucrarea de conducere, până la timpul când avea să fie preluată de un lider naţional.
Şi Linda a avut marea dorinţă de a vedea copiii evanghelizaţi, şi în timpul conducerii ei, mulţi lucrători noi au fost instruiţi şi au început să slujească în misiune. Linda a fost responsabilă şi de conducerea lucrării AMEC în Moldova, şi Dumnezeu a binecuvântat şi lucrarea de acolo şi parteneriatul dintre cele două ţări.
*
*
Iulian și Anca Mangalagiu, coordonatori locali în Iași sunt aleși directori naționali ai AMEC. În acel moment, în AMEC erau 44 de lucrători cu normă întreagă.
Iulian şi Anca lucraseră deja în misiune de mai mulţi ani, coordonând lucrarea din judeţul Iaşi, şi aveau multă experienţă în lucrarea directă cu copiii. Ei au continuat să ducă mai departe viziunea care le-a fost transmisă, aceea de a evangheliza copiii la nivel naţional. Ei au implementat proiecte noi şi au întărit lucrarea în multe moduri.
*
*
Pentru prima dată, AMEC organizează campania Vestea Bună pentru România în Sibiu, proiect nou ce în anii următori ajunge în județele Constanța, Bihor, Arad, Prahova, Iași și Brașov.
Campania „Vestea Bună pentru România“ a fost folosită de Dumnezeu pentru a evangheliza în fiecare vară multe mii de copii. A fost instrumentul prin care am implementat ceea ce ne place să facem – să lucrăm cu bisericile locale, să instruim voluntari, să le punem la dispoziţie materiale şi să ducem copiilor Evanghelia. Ne-a plăcut foarte mult acest proiect şi Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru felul în care l-a folosit pentru a fi o binecuvântare pentru mulţi.
*
*
În anul 2014, AMEC a deschis Radio Vestea Bună, un radio online care dă copiilor şi părinților posibilitatea să asculte online muzică de calitate, să înveţe povestiri din Biblie şi astfel, să aibă şansa de a-şi folosi timpul în mod înţelept.
Îl lăudăm pe Dumnezeu că, de-a lungul anilor, am avut multe oportunităţi să ducem copiilor Evanghelia.
Pentru a vedea mai multe poze şi a afla mai multe despre lucrarea AMEC de-a lungul anilor, vizionează video-ul de mai jos.
*
*